Hír

Online kommunikáció és marketing a könyvtárakban – elérhető prezentációk és videók – K2 továbbképzési sorozat

2019. március 19-én a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat keretében szakmai továbbképzési napot szerveztünk Online kommunikáció és marketing a könyvtárakban címmel. A nap prezentációi és az előadásokról készült videófelvételek az alábbi beszámolóban megtekinthetők.



 

A könyvtár társadalomban betöltött szerepe folyamatosan változik, hiszen alkalmazkodnia kell a megváltozott igényekhez, amelyeket elsősorban a digitalizáció és a világháló térnyerése indukál. Ez együtt jár korszerű szolgáltatások elindításával és a könyvtári marketing és kommunikáció, valamint a kommunikációs csatornák gyökeres átalakulásával. A könyvtárak egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a területre, hiszen nem elég csupán a szolgáltatásfejlesztés, az új és megújult szolgáltatásokat meg kell ismertetni a használókkal, azokat népszerűsíteni körükben. Ezen a továbbképzési napon az online kommunikáció és a marketing újdonságait, könyvtári lehetőségeit mutatták be a szakmai előadók.

A továbbképzési nap résztvevőit dr. Tóth Máté, a Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály vezetője köszöntötte, a nap moderátorai Bognár Noémi Erika és Nagy Andor voltak.

Buxbaum Barna (online marketing szakértő): Digitális marketing trendek


Bár a marketing alapok nem igazán változnak az évek alatt, de a megvalósítás és tervezés annál inkább. Új trendek jönnek létre vagy élednek újra az igényeknek megfelelően, amit ha alkalmazni tudunk, kevesebb erőfeszítéssel jobb eredményeket tudunk elérni. Az előadás során többféle lehetőséget mutatott be az előadó, amellyel megszólíthatunk fiatalokat és idősebbeket egyaránt, sok esetben egyszeri erőbedobással. Nemcsak tartalmi típusokról volt szó, hanem megvalósítási opciókról és technikai lehetőségekről is, melyek több esetben csak időt igényelnek mély zsebek helyett (pl. influencer marketing, média és elemzés).

Békési Károly (e-kereskedelmi szakértő, IBUSZ Utazási Irodák Kft.): A Google Analytics mérési lehetőségei



A Google egy kiváló analitikai és statisztikai eszközt biztosít a webmesterek részére, ami hosszú évek óta ingyenesen szolgálja a weboldalak teljesítményének figyelését, növelését. A Google Analytics mindemellett széles felhasználhatóságot biztosít, legyen az egy nagy forgalmú webshop, egy nonprofit szervezet bemutatkozó oldala, vagy egy könyvtári katalógus. Az előadó bemutatta a rendszer alapjait, helyes beállítását, a navigálást a legnépszerűbb riportok között, valamint a könyvtári weboldalakra szabva kitért a legfontosabb mutatókra és célokra.

Sudár Annamária (Országos Széchényi Könyvtár): Bibliotheca Corvina Virtualis



2018 őszén indult útnak a megújított corvina-honlap, a Bibliotheca Corvina Virtualis http://corvina.hu. Az arculatban, tartalmában és informatikai hátterében is újratervezett szolgáltatás távlati célja Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) uralkodói könyvtára, a Bibliotheca Corvina virtuális rekonstrukciója. Az elkövetkező években – együttműködve a corvinakutatás magyarországi és külföldi szereplőivel, valamint a kódexeket őrző gyűjteményekkel – folyamatosan gyarapítják az oldalakon közzétett információkat, adatokat, valamint szeretnék szolgáltatásuk keretében minél többet közzétenni az Európában és az Egyesült Államokban őrzött corvinakódexek virtuális változataiból. Az előadásban – e távlati célok mellett – a honlapról, mint a tudományos kapcsolattartás, az online kommunikáció többrétegű lehetőségéről ejtett szót az előadó.

Sümeginé Lehotai Edit (SZTE Klebelsberg Könyvtár): Nem minden könyvtáros grafikus, nem minden grafikus könyvtáros - avagy annak (is) kell(ene) lennünk?



A generációváltás a könyvtárakban is erősen érezteti a hatását, egy felsőoktatási könyvtárban pedig még hatványozottabban. Ez folyamatos kihívás elé állít bennünket: hogyan és milyen eszközökkel érjük el az Y-Z generációt? Minden attól függ, hogy mennyire mozgunk otthonosan az online térben? Ma már talán nem is ez a fő kérdés, hanem hogy milyen kiadványokat, grafikákat használunk a kommunikációhoz. Az előadó a kiadványszerkesztő programok közül a Canvára helyezte a hangsúlyt, ami az egyik legjobb és a legkönnyebben használható ingyenes online képszerkesztő, ami ma megtalálható az interneten, és amivel az alap grafikáktól kezdve az infografikákig mindent lehet készíteni.

 


 

A rendezvény folyamán az érdeklődők ez alkalommal is válogathattak a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) friss, a témához kapcsolódó beszerzéseiből. Emellett a KSZK összeállított egy válogatott bibliográfiát is, amely hozzájárul a témában való elmélyüléshez.

A továbbképzési nap a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatásával valósult meg.
 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.