Hosszú távú megőrzés

A korszerű könyvtárszemlélet a könyvtárak küldetésének megfogalmazásakor a szolgáltatásokra fekteti a hangsúlyt, a nemzeti könyvtárak esetében azonban elsődleges misszió a patriotikumok számbavétele, valamint az utódokra való átörökítésük, ami pedig lehetővé teszi jövőbeni szolgáltatásukat.

A hosszú távú megőrzést (angolul: long-term preservation, LTP) elsősorban a digitális tartalmak kapcsán szokás emlegetni, ugyanakkor az eredeti objektumok hosszú távú állapotmegőrzése ugyancsak fontos feladat, és nem egy szabvány foglalkozik az ezt célzó – többek között – tárolási, raktározási kérdésekkel.

A digitális tartalmak megőrzését támogató szabványok között találunk referenciamodellt (OAIS), az archiváláshoz (és későbbi szolgáltatáshoz) szükséges leírások metaadatsémáit (PREMIS, METS), az archívumok hitelességének bizonyításához szükséges tanúsítványt (ISO 16363) stb. A KöSZI – a szabványok honosításának előmozdításán túl – többféle módon, pl. jó gyakorlatok számbavételével kíván segítséget nyújtani az e szabványokat implementáló projektek munkatársainak.


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.