Könyvtárak az energia-veszélyhelyzet idején

Könyvtárak az energia-veszélyhelyzet idején

Az Országos Széchényi Könyvtár (továbbiakban OSZK) a Kulturális és Innovációs Minisztérium kérésére október 20. és 28. között országos adatfelvételt végzett a könyvtárak energia-veszélyhelyzeti működéséről. A felmérés célja a könyvtárak nyitvatartási idejének, valamint egyes könyvtári szolgáltatások veszélyhelyzeti alakulásának felmérése volt. A válaszok elemzése az alábbi oldalon olvasható.

Az OSZK 2023. március 8. és 21. között ismételt országos adatfelvételt végzett a könyvtárak energia-veszélyhelyzeti működéséről. A felmérés célja a könyvtárak nyitvatartási idejének, valamint egyes könyvtári szolgáltatások energia-veszélyhelyzeti alakulásának, elérhetőségének felmérése volt. A válaszok elemzése az alábbi oldalon olvasható.

 

A könyvtári dokumentumok tárolásának alapvető szabályai

Az energia-veszélyhelyzet következtében több könyvtár és fenntartó kénytelen volt olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek a könyv- és dokumentumállományra is hatással lehetnek. Fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben is védjük gyűjteményünk darabjait.

Az itt olvasható dokumentum iránymutatás a könyvtárak és a fenntartók számára, hogy az energia-veszélyhelyzet idején miként lehet az állományvédelmi szempontokat és az energiamegtakarítási előírásokat egyaránt betartani. Tanáccsal szolgálunk a könyvtári dokumentumok tárolásának alapvető követelményeire (páratartalom, hőmérséklet stb.) vonatkozóan, amelyeket összhangba hozhatnak a kívánt energiacsökkentési igényekkel.

A könyvtári dokumentumok tárolási körülményeivel kapcsolatos egyéb kérdéseikre Horváth Diána, az Országos Széchényi Könyvtár Állományvédelmi és Restauráló Osztályának osztályvezetője szívesen válaszol, e-mail-címe: horvath.diana@oszk.hu.

 

Körkép energiaválság idején – az európai könyvtárak hírei

A hazai előírások mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szakma a nemzetközi megoldásokról is értesüljön. Hétről hétre folyamatosan frissítve töltünk fel összefoglalókat az európai országok energiaválságra adott válaszairól, gyakorlatairól.

Az első összefoglaló az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Lettország és Hollandia gyakorlatait mutatja be (2022. október 4.).

Nemzetközi helyzetkép (2022. október 5.)

Nemzetközi helyzetkép (2022. október 20.)

Nemzetközi helyzetkép (2022. november 9.)

Nemzetközi helyzetkép (2022. november 24.)

Nemzetközi helyzetkép (2022. december 15.)

 

Kormányrendelet az egyes kulturális intézmények működését érintő veszélyhelyzeti szabályokról


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.