Adatrögzítés

Címleírás, bibliográfiai feldolgozás, dokumentumok formai (és tartalmi) feltárása – a korábban a könyvtári katalogizálás területére használt fogalmak különböző szemléletet, eltérő megközelítéseket tükröztek. Ma már a dokumentum helyett szívesebben beszélünk forrásról, ennek kapcsán pedig forrásleírásról, illetve – az információs technológia átszőtte világhoz illeszkedően – adatrögzítésről, amely utóbbi kifejezés jóval többet takar, mint a szó korábbi, „szűkre szabott” jelentése.

Az adatrögzítés szabványok útján történik, így különös szabványismeretet igényel, másfelől a rögzített adatok szövik azt az adathálót (ld. Linked Data=kapcsolt adat), amely a könyvtári épületen és gyűjteményeken messze túlmutatóan támogatja az információk visszakeresését, illetve, a szemantikus háló bejárhatósága okán, a szerendipitást: számunkra új, ismeretlen információk véletlenszerű felfedezését. Az összetartozó adatok egymáshoz kapcsolása, az eltérő tartalmú, de azonos alakú kifejezések szétválasztása, a névazonosságból eredő problémák orvoslása mind-mind az adatrögzítéshez tartozó, az információk hitelességét, hasznos felhasználását támogató tevékenység, csakúgy, mint a nemzeti entitás-adatbázisok folyamatos frissítése, karbantartása.

A KöSZI egy új, a szemantikus technológia figyelembe vételével létrehozott bibliográfia keretrendszer honosításával, a gyakorlati felhasználást segítő alkalmazásprofilok, nemzeti katalogizálási szabványok megalkotásával szeretné elősegíteni a nemzetközi bibliográfiai trendekhez való felzárkózást.


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.