Szervezeti önértékelés

A könyvtárak TQM szemléletű szervezetfejlesztésének nélkülözhetetlen eleme a rendszeresen elvégzett szervezeti önértékelés. A közintézmények kiválóságának mérésére alkalmazott CAF-on (Common Assessment Framework), azaz közös értékelési keretrendszeren alapul a 2018-ban kidolgozott, majd 2019-ben megújított Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere - azaz a KMÉR. 

A KMÉR alapján elvégzett szervezeti önértékelés nem csak a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj megpályázásához szükséges, hanem a könyvtárak e módszer alkalmazásával tudják megfelelően teljesíteni az 1997. évi CXL tv. 55.§. 1 bekezdés k) pontjában megfogalmazott azon elvárást, amely szerint „a nyilvános könyvtár a szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szevezi."

Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere. Budapest: Könyvtári Intézet, 2019. 102, [14] p. ISBN 978-963-201-647-4

A KMÉR-ből a nyomtatott példány ingyenesen igényelhető a minoseg@oszk.hu címen.

 

A könyvtári szervezeti önértékelési munkát online felület is támogatja, mely a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisába belépve érhető el.

 

Célja, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a könyvtárak számára az önértékelési tevékenységet, és ezzel arra ösztönözze őket, hogy alkalmazzák ezt a fontos minőségmenedzsment-módszert.

Az online felület alkalmazásának előnyei:

 • az önértékelés gyorsabban elvégezhető,
 • könyvtárra szabható,
 • még több munkatárs bevonható az értékelésbe,
 • megkönnyíti a kritériumok egységes értelmezését,
 • még több támogatás nyújtható az önértékelést végzőknek,
 • lehetővé teszi az anonim értékelést,
 • megkönnyíti az eredmények feldolgozását,
 • könnyen elkészíthető az önértékelési jelentés.

 

Az online szervezeti önértékelési felület használata

A felület a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere, azaz a KMÉR struktúráját követi. Az önértékelés három fázisból áll:

 1. Az önértékelési projekt előkészítése
 2. Az önértékelés elvégzése
 3. Az eredmények kiértékelése

Két felhasználói szintet különböztet meg: az adminisztrátori és az önértékelő szerepkört.

Az adminisztrátor feladata az önértékelési projekt előkészítése, nyomon követése és az eredmények kiértékelése. Az önértékelők pedig elvégzik a szervezeti önértékelést.

 

Az online szervezeti önértékelés folyamata

 

Hogyan érhető el az online szervezeti önértékelési felület?

A könyvtárak a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisában (MKA) a saját hozzáférési adataikkal belépve érhetik el az online önértékelési felületet a bal oldali menüsor Önértékelés menüpontjára kattintva.

Amennyiben nem ismeri az MKA-ba való belépéshez a jelszót, kattintson a bal oldali Bejelentkezés panel jobb alsó sarkában található Elfelejtette a jelszót? linkre! Amennyiben a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet sem ismeri, írjon a minoseg@oszk.hu e-mail-címre!

 

Az eredmények kiértékelése és a  jelentéskészítés

https://ki.oszk.hu/sites/default/files/dokumentumtar/eredmenyek_kiertekelese_kicsi_0.jpg

Kérjük, ossza meg velünk az online szervezeti önértékelési felülettel kapcsolatos véleményét, észrevételeit a minoseg@oszk.hu e-mail-címen!

 

Értékelőlapok excel formátumban a KMÉR alapján végzett szervezeti önértékeléshez


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.