Hírek

Összefoglaló a FSZEK Helyben vagyunk!, avagy a közkönyvtárak szerepe a helyi közösségek jólétében és jóllétében című konferenciájáról
2023. június 08., csütörtök - 14:45
Könyvtári Intézet

Több mint száz résztvevővel zajlott le 2023. május 31-én a Helyben vagyunk!, avagy a közkönyvtárak szerepe a helyi közösségek jólétében és jóllétében című konferencia a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A rendezvény a Közkönyvtárak a XXI. században sorozat 2023-as...

Research Data
Beszámoló Koltay Tibor: Research data management and data literacies c. könyvének bemutatójáról
2023. június 05., hétfő - 14:42
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárában 2023. május 22-én nagy sikerrel zajlott le Koltay Tibor informatikus könyvtáros, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényben működő Tudástechnológiai Intézetének nyugalmazott főiskolai tanára Research data management and data literaciescímű, a brit Chandos Kiadó által az Information Professional Series kötetei sorában megjelentetett könyvének bemutatója. A kötetet a kiadó úgy jellemzi, mint amely az adatintenzív tudományt, avagy a „Tudomány 2.0”-t alapos forrásként, az adatok menedzselését kontextusba helyezve, számos szemszögből, az elmélet és gyakorlat oldaláról is vizsgálja, beleértve azokat a feladatokat, amelyeket a felsőoktatási és szakkönyvtáraknak teljesíteniük kell a közeljövőben.

Folytatás

Múzéj_2023
Múzeumok éjszakája a KSZK-ban is: A DIAFILM ÖRÖKZÖLD – DIAFILMMEL TRENDBEN VAGYUNK
2023. június 05., hétfő - 11:20
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Az idei Múzeumok Éjszakája is bepillantást enged az Országos Széchényi Könyvtár világába. További információk

A VII. emeleti Könyvtártudományi Szakkönyvtár családi programot kínál: olvasótermében 18 és 20 órakor diafilmvetítést láthatnak kicsik és nagyok. Az érdeklődők megismerhetik a diafilmgyártást, valamint diafilm, hangosított dia, illetve mozgófilm formában láthatnak klasszikus gyermekmeséket.

Az este folyamán a vállalkozó kedvűek saját diát készíthetnek. Lesz társasjáték és diamesés színező is!

Helyszín: VII. szint, Könyvtártudományi Szakkönyvtár
Időtartam: 60 perc 

Könyvtárak az energia-veszélyhelyzet idején 2.0
2023. június 05., hétfő - 10:00
Kutatási és Elemző Osztály

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete 2023. március 8. és 21. között országos adatfelvételt végzett a könyvtárak energia-veszélyhelyzeti működéséről. A felmérés célja a könyvtárak nyitvatartási idejének, valamint egyes könyvtári szolgáltatások energia-veszélyhelyzeti alakulásának, elérhetőségének felmérése volt.

II. Könyvtári Piknik
2023. június 05., hétfő - 00:00
Könyvtári Intézet

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Könyvtárosok Szervezete 2023. május 24-én, szerdán már második alkalommal rendezte meg a Könyvtári Pikniket....

Kronológia 5.
Beszámoló a Magyar könyvtártörténeti kronológia 5. kötetének bemutatójáról
2023. május 31., szerda - 09:43
Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Nagy várakozással készültünk Gerő Gyula Magyar könyvtártörténeti kronológia 5. kötetének bemutatására. Habár már 2021-ben megjelent, a koronavírus-járvány hosszú ideig akadályozta, hogy méltóképpen bemutathassuk. Így most, 2023. április 17-én került sor rá az Országos Széchényi Könyvtár 516-os termében.

Elsőként Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója köszöntötte a szép számú közönséget, beszédében nagy elismeréssel méltatva Gerő Gyula életművét. Megemlékezett arról is, hogy április 13-án volt egy éve, hogy eltávozott közülünk a haláláig aktívan dolgozó, nagy tudású kolléga. Ezt követően Szüts Etele, a Könyvtári Intézet igazgatója felkérte Rácz Ágnest, hogy idézze fel a Kronológia összeállítójának hetvenévnyi könyvtárosi életútját.

Rácz Ágnes, aki hosszú éveken át támogatta Gerő Gyula munkáját az anyaggyűjtésben, az összeállításban és a szerkesztésben, és aki egyben a Gerő Gyula „otthonául” szolgáló Könyvtártudományi Szakkönyvtárnak is a vezetője volt 2005-ig, a hosszú és gazdag életpályából elsősorban a Kronológia összeállítása szempontjából jelentős mozzanatokat vette számba.

Folytatás

A Könyvtári Intézet új szolgáltatása: online szervezeti önértékelési felület
2023. május 26., péntek - 11:25
Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály

Elérhetővé vált az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének új online szervezeti önértékelési felülete, az új fejlesztés a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisában érhető el.

Mi a szervezeti önértékelés, és miért fontos elvégezni?

Könyvtári Piknik Ceglédbercelen
2023. május 18., csütörtök - 12:10
Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Szervezete (PEMEKSZ) 2023. május 24-én szerdán, már második alkalommal rendezi meg a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtárral közösen a Könyvtári Pikniket.

A szervezők célja, hogy meghonosítsanak egy kötetlen, vármegyén túl nyúló könyvtári...

Könyvbemutató - Kovácsné Koreny Ágnes: Az ötlettől a megvalósításig
2023. május 11., csütörtök - 14:23
Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály

2023. április 4-én tartották Kovácsné Koreny Ágnes Az ötlettől a megvalósításig. Felhasználóvezérelt innováció a könyvtárban című elektronikus könyvének bemutatóját, amelyet...

Oldalak


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.