Hírek

Beszámoló Koltay Tibor: Research data management and data literacies c. könyvének bemutatójáról
2023. június 05. - 14:42
Research Data

A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárában 2023. május 22-én nagy sikerrel zajlott le Koltay Tibor informatikus könyvtáros, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényben működő Tudástechnológiai Intézetének nyugalmazott főiskolai tanára Research data management and data literaciescímű, a brit Chandos Kiadó által az Information Professional Series kötetei sorában megjelentetett könyvének bemutatója. A kötetet a kiadó úgy jellemzi, mint amely az adatintenzív tudományt, avagy a „Tudomány 2.0”-t alapos forrásként, az adatok menedzselését kontextusba helyezve, számos szemszögből, az elmélet és gyakorlat oldaláról is vizsgálja, beleértve azokat a feladatokat, amelyeket a felsőoktatási és szakkönyvtáraknak teljesíteniük kell a közeljövőben.

Folytatás

Múzeumok éjszakája a KSZK-ban is: A DIAFILM ÖRÖKZÖLD – DIAFILMMEL TRENDBEN VAGYUNK
2023. június 05. - 11:20
Múzéj_2023

Az idei Múzeumok Éjszakája is bepillantást enged az Országos Széchényi Könyvtár világába. További információk

A VII. emeleti Könyvtártudományi Szakkönyvtár családi programot kínál: olvasótermében 18 és 20 órakor diafilmvetítést láthatnak kicsik és nagyok. Az érdeklődők megismerhetik a diafilmgyártást, valamint diafilm, hangosított dia, illetve mozgófilm formában láthatnak klasszikus gyermekmeséket.

Az este folyamán a vállalkozó kedvűek saját diát készíthetnek. Lesz társasjáték és diamesés színező is!

Helyszín: VII. szint, Könyvtártudományi Szakkönyvtár
Időtartam: 60 perc 

Beszámoló a Magyar könyvtártörténeti kronológia 5. kötetének bemutatójáról
2023. május 31. - 09:43
Kronológia 5.

Nagy várakozással készültünk Gerő Gyula Magyar könyvtártörténeti kronológia 5. kötetének bemutatására. Habár már 2021-ben megjelent, a koronavírus-járvány hosszú ideig akadályozta, hogy méltóképpen bemutathassuk. Így most, 2023. április 17-én került sor rá az Országos Széchényi Könyvtár 516-os termében.

Elsőként Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója köszöntötte a szép számú közönséget, beszédében nagy elismeréssel méltatva Gerő Gyula életművét. Megemlékezett arról is, hogy április 13-án volt egy éve, hogy eltávozott közülünk a haláláig aktívan dolgozó, nagy tudású kolléga. Ezt követően Szüts Etele, a Könyvtári Intézet igazgatója felkérte Rácz Ágnest, hogy idézze fel a Kronológia összeállítójának hetvenévnyi könyvtárosi életútját.

Rácz Ágnes, aki hosszú éveken át támogatta Gerő Gyula munkáját az anyaggyűjtésben, az összeállításban és a szerkesztésben, és aki egyben a Gerő Gyula „otthonául” szolgáló Könyvtártudományi Szakkönyvtárnak is a vezetője volt 2005-ig, a hosszú és gazdag életpályából elsősorban a Kronológia összeállítása szempontjából jelentős mozzanatokat vette számba.

Folytatás

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár nyitvatartása 2022. novembertől
2022. október 28. - 14:30

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár nyitvatartása 2022. november 1-től 2023. március 31-ig:

  • Hétfő: zárva 
    Kedd–csütörtök: 10.00–18.00 
    Péntek: 9.00–19.00

A használni kívánt raktári dokumentumok esetén kérjük, egy nappal tervezett látogatásuk előtt éljenek a dokumentumelőkészítés lehetőségével a kszk kukac oszk.hu címen!

A KSZK könyvtárosai

Oldalak


 
 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: OSZK KI KSZK, 1827 Budapest

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.