Hír

Stakeholders’ survey on a European collaborative cloud for cultural heritage

Az érdekelt felek véleményének felmérése a kulturális örökség témájában létrehozandó és közösen  működtetett felhő alapú szolgáltatásról

Az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága 2022-ben Stakeholders’ survey on a European collaborative cloud for cultural heritage – Report on the online survey results (Európai „együttműködési felhő” a kulturális örökség ágazatban – Jelentés az érintettek között történt online felmérés eredményeiről) címmel kiadványt jelentetett meg.

A kulturális örökség témájában létrehozandó és közösen működtetett felhő alapú szolgáltatás az Európai Unió kezdeményezése egy olyan speciális digitális infrastruktúra kialakítására, amely a legkorszerűbb technológiát használná többek között a műtárgyak digitalizálására, a műalkotások kutatására az uniós országok kultúrájának megőrzése érdekében.

A három fő fejezetet tartalmazó 29 oldalas kiadványban közreadták a 2022. szeptember 30. és 2022. november 4. között végzett felmérés részletes elemzését és eredményeit, amelyet azzal a céllal indítottak, hogy összegyűjtsék az érdekelt felek véleményét a kezdeményezésről. A felmérés ezzel egyidejűleg az első lépést jelenti a felhő létrehozásának megismertetéséhez, továbbá a potenciális felhasználók hálózatának létrehozása irányába.

A több mint ezer részletes válasz feldolgozása nyomán a Bizottság képet kapott arról, hogyan nyújtson célzott támogatást a kulturális örökség ágazatnak a digitális átállás során felmerült kihívások leküzdéséhez, és  a szükséges konkrét feladatok megoldásához. A felmérés azt is feltárta, hogy az ágazat nagy érdeklődést mutat a kulturális örökséggel kapcsolatos digitális együttműködési platform iránt.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.