Hír

A Könyvtári Intézet workshopokkal vett részt a Vándorgyűlésen – Összefoglaló

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete két fontos témával szólította meg a rendezvény résztvevőit. A foglalkozások az adatvizualizáció, valamint a minőségmenedzsment témakörében nyújtottak hasznos és egyben szórakoztató programokat az érdeklődők számára.

Elsőként a Könyvtári Intézet kutató-elemző könyvtárosainak bemutatkozójára, illetve ezen belül „A KultStathoz kapcsolható adatvizualizációs szoftver használata” című workshopra került sor. Ebben a résztvevők játékos formájában, egy csoportos kvízvetélkedőben mérhették le, illetve fejleszthették tovább a statisztikai ismereteiket. A körülbelül 25 érdeklődő kolléga emellett, az éves adatszolgáltatáshoz kapcsolódó feladatok megoldásával a KultStat rendszerről mélyíthette el ismereteit. A stúdium révén értékes visszajelzéseket kaptunk a kitöltés során felmerülő problémákról, illetve segítettük az adatok és ahhoz kapcsolódó kérdések értelmezését. Ezt követően a Könyvtári Intézet minőségfejlesztő munkatársai workshopján vehettek részt a könyvtárosok, aminek a célja volt, hogy gyakorlatorientált foglalkozás segítségével az elméletet tapasztalattá, az ismeretet élménnyé alakítsa, elősegítve a minőségmenedzsment-módszerek még tudatosabb és szélesebb körű alkalmazását a magyar könyvtárakban. Foglalkozásunk témájának apropóját a 2022 végén megjelentetett kiadványunk (Kovácsné Koreny Ágnes: Ötlettől a megvalósításig – Felhasználóvezérelt innováció a könyvtárban) adta. A workshop 18 résztvevője mind tervezői, mind használói oldalról átélhette az empatikus dizájn használóközpontú tervezés teljes folyamatát a szerepcserén alapuló páros gyakorlatok jóvoltából. Az inspirációs (információgyűjtő), az ideációs (ötletelő) és az iterációs (tesztelő, módosító) szakaszok kétoldalú megismerésének élménye reményeink szerint arra ösztönzi a résztvevőket, hogy a módszert a könyvtári szolgáltatásfejlesztésben is sikeresen alkalmazzák.

Köszönjük a Magyar Könyvárosok Egyesületének és a Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Könyvtár munkatársainak körültekintő szervezőmunkáját, valamint a workshop résztvevőinek nyitottságát.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.