Hír

Gyászhír

Megrendülten tudatjuk, hogy Krencseyné Győri Erzsébet (1936-2012), a Könyvtártudományi és Módszertani Központ -- a mai Könyvtári Intézet elődje -- nyugalmazott mb. igazgatója elhunyt.

Győri Erzsébet 1954-ben kezdte könyvtárosi pályáját, 18 évesen Sajószentpéteren lett az egyszemélyes falusi könyvtár vezetője. Ezután fél évszázadig a közkönyvtárak minden típusában és csaknem minden munkakörében dolgozott. Szikszón és a miskolci megyei könyvtárban szervező, illetve módszertanos volt, majd ugyancsak szülővárosában, Miskolcon a városi könyvtárat vezette -- az ő irányításával alakult ki a borsodi megyeszékhely közkönyvtári hálózata. 1976-ban költözött Budapestre. Rövid ideig a KMK-ba, azután a Művelődési Minisztérium Könyvtári Osztályára került, ahol a közkönyvtárakkal foglalkozott. Mivel itt kissé távol érezte magát a napi könyvtári gyakorlattól,1981-ben a Könyvtárellátó Vállalatnál helyezkedett el. 1985-től nyugalomba vonulásáig, az ezredfordulóig a KMK-ban dolgozott mint a Gyűjteményfejlesztési Osztály vezetője, az Új Könyvek című állománygyarapítási periodika felelős szerkesztője, illetve jó ideig mint az intézmény mb. igazgatója. Jelentős szerepe volt a régi KMK Könyvtári Intézetté való átalakításának előkészítésében. Tevékeny életét, gazdag munkásságát többek között Szinnyei József-díjjal (1996) és Széchényi Ferenc Emlékéremmel (2001) ismerték el.

Győri Erzsébet munkahelyeinek és munkaköreinek felsorolása közel sem mond el mindet kiterjedt munkásságáról, hiszen ott volt a magyar könyvtárügy minden fontos megmozdulásán, meghatározó eseményén, a vándorgyűlésektől a helyismereti könyvtárosok éves konferenciáin át a különböző kuratóriumokig, vagy éppen a rendszerváltozáskor a határon túli magyar könyvtárak számára összeállított könyvcsomagok célbajuttatásáig. Mindeközben szerkesztője, valamint 2011-ig szerkesztő bizottsági tagja volt a Könyv, Könyvtár, Könyvtárosnak, mindenkor szívügyének tartotta folyóiratot. Nyugdíjazása után is aktív maradt, szakmai kiadványokat lektorált, cikkeket írt, hetente egy-két napot bejárt a Könyvtári Intézetbe -- amíg tehette.

2012 szeptemberében a magyar könyvtárügy elmúlt több mint fél évszázadának egyik meghatározó személyiségét veszítette el. Minden munkahelyén és minden munkakörében maradandót alkotott. Akik ismerték tisztelték tudásáért, renkívüli tájékozottságáért és könyvtárosi elhivatottságáért.

Emlékét híven őrizzük.

Győri Erzsébet





Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.