KSZR oldal

KSZR adatvizualizáció

 

Ezen az oldalon nem az összes könyvtárra, hanem kifejezetten a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében működőkre vonatkozó adatvizaulizációk találhatók.

Az adatvizualizációk használata

Ebben a menüpontban az országos könyvtári statisztika (OSAP 1442) adatai alapján mutatjuk be a Magyarországon, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében működő könyvtári szolgáltatási működésének, szolgáltatásainak és használatának 2015 és 2021 közötti alakulását adatvizualizációs eszközök segítségével. Egyes vizualizációknál nem áll rendelkezésre 2015-től adat vagy az adatlap időközi változása miatt idősorosan nem ábrázolható egységesen a teljes időszak. Ezekben az esetekben az egyes vizualizációk szűkebb időtartamot fednek le. A legfontosabb adatokat 7 témakörbe gyűjtve ismertetjük. Szűrők segítségével minden diagramot ugyanazon szempontok szerint lehet megtekinteni, leszűrni. Minden, az adott jelentésen szereplő vizualizáció, változik a szűrők beállítása után.

Ahol a szemléltetés úgy kívánta, a diagramok tartalmaznak az összesített adatokon felül, az adott szűrési feltételek mellett érvényes, adatszolgáltatókra vetített átlagot is. Ezzel a funkcióval lehetővé válik az összehasonlítás az azonos intézményi körhöz tartozó könyvtári szolgáltatási pontok adatai között.

 

Bővebben az adatgyűjtésről és a megjelenített adatokról

A „Jelentés a könyvtárak tevékenységéről” (OSAP 1442) évenkénti statisztikai adatgyűjtés az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program részeként, a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 26. §. (1), és 29. §. (1) bekezdésen alapuló kötelező adatgyűjtés. Az adatszolgáltatók körét a nemzeti könyvtár, a települési könyvtárak, valamint a szakkönyvtárak jelentik. Az OSAP 1442 adatgyűjtés keretében az iskolai könyvtárak nem adatszolgáltatók.

A nyers adatok begyűjtése elektronikusan, a KultStat Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszerben valósul meg. Az adatvizualizáció alapja egy harmonizált adatállomány, amely a KultStatból származó nyers adatokhoz képest további javításokat, – szükség esetén – imputálásokat is tartalmaz.

 

          A lekérdezéshez kattintson az alábbi ikonok valamelyikére:

 

                   

                   

                   

                              

 

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerben (KSZR) ellátott települések területi eloszlása 2021-ben:

KSZR térkép


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.