Hír

„KI 20-20” - A Könyvtári Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési Osztály által szervezett továbbképzések

A Könyvtári Intézet idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, 2000. március 24-én született meg az intézet alapításáról szóló jogszabály. Ez idő alatt számos képzést, programot szerveztünk, szolgáltatási kínálatunk folyamatosan megújult és intézetünk rendszeres résztvevője volt hazai és nemzetközi projekteknek.

Az elkövetkező időszakban 20 olyan projektről fogunk számot adni videós és szöveges formában, amelyek alapvetően határozzák meg intézetünk arculatát.

A következőkben a Könyvtári Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési Osztálya továbbképzési tevékenységének bemutatása következik:

Keretek

Az Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztálya a közalkalmazotti vagy munkaviszony alapján, szakmai munkakörben, legalább 6 órában foglalkoztatott közép- és felsőfokú végzettségű könyvtáros szakemberek számára biztosít 30, 45, 60, 90 és 120 órás továbbképzéseket a 32/ 2017. (XII. 12.) EMMI rendelet alapján, a Könyvtári Akkreditációs Szakbizottságtól kapott engedélyek birtokában. A továbbképzési kínálat a Könyvtári Intézet honlapján a Képzések menüben található: https://ki.oszk.hu/kepzes/engedelyezett-tovabbkepzesek.

Kínálat

A jelenleg engedéllyel rendelkező továbbképzések között megtaláljuk a könyvtári vezetési és a könyvtári szakértői ismereteket, és működnek a biblioterápiával, az olvasásfejlesztéssel és az esélyegyenlőséggel foglalkozó tanfolyamaink. A könyvtárosok nyelvtudását angol szaknyelvi képzésünk erősíti. Az egyes könyvtári munkakörökhöz kapcsolódó képzéseink között szerepel a kínálatban tanfolyam a helyismereti könyvtárosoknak, a zenei könyvtárosoknak, a különböző szakterületek (irodalomtudomány, társadalomtudomány, műszaki és természettudományok, kutatástámogatás) tájékoztató könyvtárosainak és a gyerekkönyvtárosoknak. Ismeretek elsajátítását biztosítjuk a kiadványszerkesztés, az e-tananyag készítés, az online tanulás módszertana és a webarchiválás területén. Tanfolyamok készítik fel a könyvtárosokat digitális kompetenciáik fejlesztésére és egyéni teljesítményük mérésére, valamint a GDPR szabályok és a szerzői jogi előírások betartására. A könyvtárosság segítő szakma mivoltából következő képzésekkel is rendelkezésre állunk: konfliktuskezeléssel, coaching-gal és könyvtári partnerkapcsolatokkal foglalkozó tanfolyamaink igen népszerűek a jelentkezők körében. Legújabb képzéseink közül már engedéllyel rendelkezik a marketing és rendezvényszervezéssel foglalkozó tanfolyam, és előkészítettük a könyvtárhasználati tananyagok készítését bemutató, a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásának kezelését ismertető és a könyvtári makerspace tanfolyam képzési programját.

Vendégkönyv

Résztvevőink elégedettségét minden tanfolyam végén minőségbiztosítási kérdőívek kitöltetésével és az eredmények értékelésével mérjük. A kérdőíven a feleletválasztós kérdések mellett lehetőséget biztosítunk a szabad szöveges értékelésre is, ezek között gyakran szerepelnek olyan válaszok, amelyek arról tanúskodnak, hogy a képzés hasznos volt: „Számomra teljes volt a tananyag!”, „Hihetetlenül sokat kaptam!”, „Mentoroknak tekintem a tanfolyam oktatóit!”, „Szeretném, ha lenne ennek a tanfolyamnak folytatása!”

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.