Hír

Az OSZK legújabb eredményei a könyvtári statisztikák terén

2023. október 13-án A könyvtári statisztika vizualizációja címmel tartott előadást a Könyvtári Intézet két munkatársa, Havadi Gergő osztályvezető és Nagy Andor kutató-elemző könyvtáros az Agria Média 2023 online konferencián.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik fontos feladata az éves könyvtári statisztikai adatszolgáltatás támogatása, a könyvtárak statisztikai adatainak összegyűjtése és azok feldolgozása. Az adatok összegyűjtése a Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszeren (KultStat) keresztül történik, amely felületet biztosít nemcsak a könyvtári, de a többi adatszolgáltatásra kötelezett kulturális terület számára is. A Könyvtári Intézet az összegyűjtött statisztikát különböző formákban és feldolgozási szinteken teszi elérhetővé a nagyközönség számára. Annak érdekében, hogy a statisztikából kimutatható trendek könnyen, jól átlátható formában is böngészhetők legyenek, a Kutatási és Elemző Osztály létrehozott egy adatvizualizációs felületet, megkönnyítve ezzel a rendkívül nagy adathalmaz áttekinthetőségét. A vizuális megjelenítés lehetőséget biztosít arra, hogy olyan trendek váljanak szemmel láthatóvá, mint a könyvtárak által szervezett digitáliskompetencia-fejlesztő képzések vagy éppen a könyvtári rendezvényeken részt vevők számának nagymértékű emelkedése.

2022-ben elindult a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében működő könyvtári szolgáltatási pontoknak dedikált aloldal, amely a releváns statisztikák vizualizált megjelenítése mellett más hasznos információkkal is szolgál a szakma számára.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.