Hír

Új weboldal a közös európai kulturális örökség adatterének támogatásáért

Az Europeana Alapítvány nemrég egy olyan új weboldal létrejöttét jelentette be, melynek célja, hogy a kulturális örökségre vonatkozó közös európai adattérhez tartozó adatbázisok és adattárházak fejlesztéséhez támogatást nyújtson. Az európai kulturális örökség digitális adattere alapvetően nem egyetlen weboldal vagy adatbázis, hanem azon digitális tartalomszolgáltató adatbázisok, illetve dokumentumtárak összessége és hálózata, amelyek az Európai Unió tagországainak digitális formában tárolt kulturális örökségét tartalmazzák. A Digitális Európa program részeként készült új weboldal létrejöttét az Európai Unió finanszírozta. A weboldalt és szolgáltatásait az Europeana Alapítvány üzemelteti az Európai Bizottság megbízásából.

Amint az ismeretes, a kulturális örökségre vonatkozó közös európai adattér létrehozása és fejlesztése az Európai Bizottság kiemelt kezdeményezése. Ez a megállapítás az Európai Unió – a közös európai adatterek helyzetéről szóló – második munkaanyagában is szerepelt, amely idén januárban jelent meg. Ebből kiderül, hogy az Európai Bizottság szeretné felgyorsítani az európai kulturális szektor digitális átállását, továbbá szeretné elősegíteni a digitális kulturális örökség közös adatterének fejlődését, illetve az adattérben található digitális anyagok hozzáférhetőségének, felhasználhatóságának jelenlegi helyzetén is szeretne javítani.

Az új weboldal többek között áttekintést nyújt az adattérhez kapcsolódó egyéb projektekről is, ugyanis az számos olyan EU által finanszírozott projekthez kapcsolódik, amelyek különféle módon támogatják a kulturális örökség területén végzett munkát, ezek a következők:

  • DE-BIAS projekt: Többek között a mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a kulturális gyűjtemények metaadatainak javítását.
  • EUreka3D kísérleti projekt: Célja, hogy ösztönözze az embereket a kreatív tervezésre, a 3D-nyomtatás használatára, illetve az, hogy lehetőséget biztosítson a kapcsolódó szakmai ismeretek és tapasztalatok megosztására.
  • 5DCulture: A projekt célja, hogy olyan magas minőségű 3D-s tartalmakat hozzon létre az európai kulturális örökség területén, amelyek tovább gazdagítják az európai digitális térben jelenleg elérhető kínálatot. A 3D-s digitalizálás kiemelt területeiként a divattörténetet, a régészetet, illetve a történelmi épületek és városképek digitalizálását határozzák meg.
  • AI4Culture: Olyan projekt, amely a mesterséges intelligencia eszközeivel segíti a tartalomfeldolgozást, a stíluselemzést, az indexelést, a metaadat-gazdagítást, illetve ezeken keresztül a digitalizált anyagok jobb megértését, digitális keresőrendszerekkel kereshetővé, illetve kutathatóvá tételét.

A weboldal a https://www.dataspace-culturalheritage.eu/en URL-címen érhető el. Az oldal létrehozása azon erőfeszítések egyike, melyeknek célja az európai kulturális örökség adatterének népszerűsítése, fejlesztése és tartalomgazdagítása.

 

Forrás:

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.