Hír

TwinIT! – 3D for Europe’s culture

Az Európai Unió „Twin it! 3D for Europe’s culture” kampánya össze kívánja fogni az Európa-szerte zajló kulturális örökségvédelem 3D digitalizációs tevékenységét. A kampányban 27 tagállam kulturális minisztériumát arra kérték, hogy legalább egy 3D digitalizált örökségvédelmi értéket nyújtsanak be a közös európai adattárba, amelyet az Europeana Alapítvány irányít. Az adattárból egy virtuális kiállítás mutatja be a 3D digitalizált értékeket. Kiindulópontnak a barangoláshoz a Humap térképe ad útmutatót, ahol az összes Twin it! 3D-objektum összeurópai földrajzi eloszlását is láthatjuk. A Tijdlab jóvoltából pedig arra is lehetőség van, hogy a Twin it! interaktív élményét fokozzák. A Tijdlab digitális 3D-prezentációkat készít, illetve animációk, hologramok, (útvonal-)alkalmazások, játékosítás, virtuális és kiterjesztett valóság révén keltik életre a történelmet. 
 
A 3D digitalizálás során olyan műemlékeket, helyszíneket, tárgyakat tudunk digitálisan megörökíteni és közzétenni, melyek vagy veszélyeztetettnek ítéltek, és ezért már kevesek számára látogathatók, vagy fontos, hogy minél többen megismerhessék. Ha nem is utazhatunk el a helyszínekre, a 3D digitalizálás segítségével sokkal intenzívebb látogatói élményben lesz részünk, mintha csak fotókat nézegetnénk a műemlékről. 
 
Az 1980-as és 1990-es évek óta a közgyűjteményi intézmények digitalizálják gyűjteményeiket. Az elmúlt évtizedben a 3D-s digitalizálás is része már ennek a tevékenységnek. 
 
Már annak a kiválasztása sem egyszerű, hogy mit is digitalizáljunk 3D-ben, ezután jön a technika, hogyan és miként végezzük ezt a tevékenységet. Nehezíti a dolgot, hogy a 3D-projektekhez jelenleg még nincsenek nemzetközileg elismert szabványok vagy iránymutatások. Egy fizikai tárgy vagy épület 3D-s modellé alakítása ráadásul időigényes folyamat, ezért jelenleg Európa-szerte meglehetősen alacsony intenzitású a 3D-s digitalizálás. A Twin it! kampányba való bekapcsolódás ezért fontos lépés lehet. 
 
Az egyes helyszínekről mint digitalizáltan feltáratlan, népszerű vagy törékeny örökségről készült 3D-s modellek révén a látogatók és a kutatók a tárgyakat és a helyszíneket interaktív és részletes módon fedezhetik fel, anélkül hogy a helyszínre kellene utazniuk, és anélkül hogy kárt okozhatnának az örökségben. A sérülékeny helyszínek és tárgyak 3D-s verziói lehetővé teszik állapotuk nyomon követését is. Ha pedig az adott örökség elvész vagy megsemmisül, a kutatók a 3D-s tartalom segítségével rekonstruálhatják azt. A gyűjteményben láthatjuk többek közt a híres delphoi Apollón-templom és jósda 3D-modelljét, a csehországi Olomoucban (Olmützben) található Přemysl-várat és Érseki Múzeumot, a szlovákiai Süvétén (Šivetice) található Antiochiai Szent Margit-rotundát vagy a portugáliai Mafra Nemzeti Palotát, mely az UNESCO Világörökség része 2019 óta. Megcsodálhatjuk a 19. század végén a belgiumi Bernissart szénbányájában felfedezett 30 szinte teljesen érintetlen iguanodon-csontvázat, és megnézhetjük azt is, hogyan jártak ezek az állatok. 
 
A 3D digitalizált tartalmak a közeljövőben remélhetőleg sok örökséggel fognak bővülni a Twin it! kampánynak köszönhetően. 
 
Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.