Hír

Összeköttetésben a jövő könyvtárosaival

Előadást tart Fehér Miklós a Könyvtári Intézet igazgatója

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár nemcsak itt helyben, hanem az épületen kívül is igyekszik felhívni magára a figyelmet, ugyanakkor olvasótermünkben is rendszeresen helyet adunk kisebb-nagyobb csoportoknak, legyen szó könyvtárbemutatóról, egyetemi tanóráról, vagy tanfolyamról. Ebben a szellemben telt el az elmúlt időszak is, melyről az alábbi beszámolót készítettük.

Szeptember 14-én a Trefort kertben került megrendezésre - a Magyar Információtudományi Alapítvány és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár szervezésében – a Könyvtári Nap című könyvtárakat, levéltárakat és múzeumokat, valamint kiadókat, illetve adatbázisszolgáltatókat bemutató kiállítás, melyen Biró Bettina olvasószolgálatos kolléganőnk képviselte a KSZK-t és tájékoztatást nyújtott szolgáltatásainkról az érdeklődők számára. Kedvezményesen lehetőség volt beiratkozásra, illetve vittünk a hallgatóknak a Könyvtári Intézet legfrissebb kiadványaiból is melyekből nagy számban válogattak.

 

ELTE-s diákok a Trefort-kertben 

 

Szeptember végén az Eötvös Loránd Tudományegyetem mintegy 50 informatikus könyvtáros, illetve könyvtáros tanár hallgatója vett részt könyvtárbemutatón a nemzeti könyvtár kollégáinak vezetésével. Intézményünkben nagy nagysúlyt fektetünk a koronavírus elleni óvintézkedések betartására, így a nagylétszámú csoportot kisebb körökre bontva fogadtuk. Az OSZK egyes részlegeit Elbe István kollégánk vezetésével járhatták körbe, míg a KSZK-ban osztályvezetőnk Fazokas Eszter tartotta meg szokásos bemutatónkat a könyvtárról és a szolgáltatásainkról.

A „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése ösztöndíj keretében 2021. október 4-én ifjú könyvtárosok csoportja látogatott el a nemzeti könyvtárba. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasótermében szakmai előadásokkal fogadták őket az Intézet munkatársai. A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. Mi is igyekeztünk ennek a célnak megfelelni, így a Könyvtári Intézet számos jelentős tevékenysége közül nagyvonalakban magát az Intézetet Fehér Miklós igazgató, a Könyvtári Minőségfejlesztési Osztályt Bajnok Tamara osztályvezető és a Könyvtári Szabványosítási Irodát Dancs Szabolcs osztályvezető, valamint Ilácsa Szabina és Bódog András mutatták be.

 

A Kárpát-medencei magyar könyvtárosok csoportban dolgozzák fel az előadás végén kapott játékos feladatot

 

A hónap hátralevő részében a Könyvtári Szak- és Továbbképzési Osztállyal együttműködve vett részt nálunk programokon két csoport. Első körben a segédkönyvtáros képzésre érkezett diákok jöttek hozzánk könyvtárbemutatóra, majd egy héttel később Dömsödy Andrea tartott órát a könyvtárostanároknak, akik gyakorlatias és játékos feladatok által bővíthették szaktudásukat.

Örömünkre szolgál látni, hogy a sikerrel zárult programok után is számos diák tér vissza hozzánk, s veszi igénybe egyénileg is a könyvtárunk nyújtotta szolgáltatásokat.


 

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.