Hír

A mesterséges intelligencia és a könyvtárak

AI

Középpontban az AI (Artificial Intelligence): a mesterséges intelligencia és a könyvtárak 

2023. március 2-án és 3-án Szingapúrban a fenti címmel szervez konferenciát az IFLA Információtechnológiai Szekciója (Information Technology Sectionszingapúri nemzeti könyvtár igazgatóságával közösen. (További együttműködők az IFLA Big Data és az Artificial Intelligence Special Interest Group).  

Az érdekesnek ígérkező rendezvény hibrid formában valósul meg, vagyis a személyes jelenlét mellett lehetőség lesz távoliZoom-os részvételre is.  

Az ülések és workshopok célja betekintést nyújtani a mesterséges intelligencia (MI) különböző eszközeinek könyvtári alkalmazásába és megvizsgálni az MI felelős használatának etikai és átláthatósági szempontjait.  

A mesterséges intelligencia a könyvtári munkafolyamatok és szolgáltatások sok területén jelen van már az automatizált osztályozástól a chatbotok tájékoztató szolgálatba való beépítéséig. A könyvtári szolgáltatók számos mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást építettek be termékeikbe, például a discovery és kutatási platformokba. 

Mindez lehetőségeket és kihívásokat jelent. Lehetőség ainformációtechnológia számára, mely jelentős szerepet játszik az MI technológiák fejlesztésébenhasználatában, de ugyanakkor a könyvtári személyzetre, működésre és szolgáltatásokra nézve kihívásokkal és előre nem látott következményekkel is jár. 

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.