Hír

Kultúra-napi díjátadás a zentai ünnepségen

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet_https://www.mnt.org.rs/sites/default/files/vmmi_01.jpg

Októberi ígéretünk szerint újabb könyvtári vonatkozású külhoni magyar hírt szeretnénk megosztani.

Zentán a délvidéki központi ünnepségen számos díjat és elismerést adtak át a magyar kultúra-nap alkalmából. Kiosztották a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait is. A díjazottak között bibliográfus és könyvkiadó is szerepel.
Az eseményről Vázsonyi Csilla könyvtáros és néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa részletes beszámolóját olvashatjuk:

Két év után újra Zentán tartották meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét 2023. január 27-én a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Pannon Rádió és Televízió szervezésében. Míg az elmúlt két évben zárt körben rendezték meg az ünnepséget, idén végre újra együtt ünnepelhetett a magyar kultúra iránt elkötelezett közönség. Az ünnep itt is Himnuszunk és Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója jegyében telt.

Az eseményen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított Magyar Életfa díjat, az Aranyplakett és Plakett elismeréseket, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2022. évi pályázatának eredményhirdetését is itt tartották meg.

Magyar Életfa díjban részesült Binecz Margit kevevári közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló, Csizmadia János és id. Csizmadia Anna kupuszinai népművész házaspár, néprajzi gyűjtők, dr. Harmath Károly OFM ferences szerzetes, az Agapé Könyvkiadó és Nyomda alapítója és igazgatója, továbbá Pastyik László topolyai bibliográfus, irodalom- és helytörténész, néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság alapító tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetést idén Hajnal Jenő tanárnak, kulturális mediátornak, intézményalapítónak, közösségszervezőnek ítélte oda.

A Plakett díjakat Erős Mária pancsovai–hertelendyfalvi népi iparművész, a székely varrottas mintakincs-örökség őrzője és átörökítője, Kovács Jolánka muzslyai közösség- és irodalomszervező, író, költő, Simon Julianna topolyai hímző- és szövőasszony, kézimunka-oktató, Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, valamint a Közép-Bácska magyar közösségi és művelődési élet szervezésében jelentős szerepet betöltő kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vehette át.

A 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjat Bencsik Orsolya Énekes Krisztina rongyikái című kötete nyerte meg. A könyv a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg, és egyúttal a tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória díját is elnyerte. A zsűri ezen kívül számos díjat és dicsérő oklevelet osztott ki a zEtna és az Életjel kiadónak, a Vajdasági Művelődési Intézetnek, a Tordaiak Klubjának és a Szabadkai Kortárs Galériának.

Az eseményen fellépett a zentai Mécsvirág együttes, a zentai Musica Sacra kórus, valamint Berec-Csizmadia Anna.

A rendezvény kétéves kihagyás után 2023-ban ismét alkalmat adhatott a Kárpát-medencei művelődésszervezők szakmai fórumának, ahol a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a bosznia-hercegovinai és macedóniai diaszpórában működő ernyőszervezetek vezetői, valamint a Hagyományok Háza hálózatának munkatársai vitathatták meg az aktuális projekteket, közös feladatokat, célkitűzéseket.

Forrás: IFLA-hun levelezőlista, 2023.02.03-i híradás

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.