Hír

Külföldi szakmai újdonságok a Könyvtári Figyelő új számának referátumaiból - 1. rész

Információözön

A szerkesztő, Feimer Ágnes összeállítása:

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2017/4).

Ebben a számban különösen gazdag a Tudománymetria, bibliometria szakcsoport anyaga, amelyből csak néhány érdekességet emelünk ki: A publikálás késedelme és az előzetes publikálás a könyvtár- és információtudományi folyóiratok körében c. vizsgálat eredményeit ismerteti a 203. sz. referátum, a 205. sz. a Google Scholarban gyakran hivatkozott dokumentumokról ad pillanatfelvételt, a 208. sz. pedig az altmetrikáról nyújt áttekintést és értékelést.

Nemzetközi könyvtárügy szakcsoportja jórészt a LIBER Quarterly cikkeire épül, amelynek 2017/4. száma az Európai Bizottságban a közgyűjtemények modernizálásában, a digitalizálás előmozdításában szerepet vállalt Pat Manson pályafutását méltatja, és ezzel kapcsolatban számos projektet bemutat (pl. a 210. sz. referátumban), hangsúlyozza az európai együttműködés fontosságát a nyílt tudomány és a digitális könyvtári fejlesztések támogatásában (209. sz. referátum), valamint a DELOS hálózat szerepét a digitális könyvtárakkal foglalkozó kutatási terület megteremtésében (211. sz. referátum).

Nemzeti könyvtárügy szakcsoportjának egyetlen referátuma (212. sz.) a Cseh Köztársaság 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó könyvtárfejlesztési koncepcióját foglalja össze.

A szerzői jog és a nyílt hozzáférés továbbra is népszerű téma (lásd pl. a 213. és 214. sz. referátumot), az open access mozgalom 15 éves történetének főbb eredményeiről a 262. sz. referátum tájékoztat.

---

Folytatása következik!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.